Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Érvénytelen volt a KÖZGÉP ajánlata a Győr-Gönyű kikötő közbeszerzésben

A Közbeszerzési Hatóság továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a legnagyobb körültekintéssel járt el a Győr-Gönyű kikötő közbeszerzés ügyben. A Döntőbizottság a magyar közbeszerzési törvények és jogszabályok teljes körű betartásával hozta meg döntését. Ezt a mai napon a Kúria is megerősítette.

A Kúria a mai tárgyaláson hozott ítéletében a másodfokú ítéletet helyben hagyta. Ennek értelmében mind a KÖZGÉP Zrt. ajánlatát érvénytelenné nyilvánító ajánlatkérői döntés, mind a kapacitást biztosító szervezet vonatkozásában a hamis adat közlésre vonatkozó megállapítás továbbra is jogszerű. A Kúria döntése szerint a KÖZGÉP Zrt. esetében ugyan a bizonyítékok nem voltak elégségesek, hogy egyértelműen megállapítható legyen a KÖZGÉP tudott a hamis adatszolgáltatásról, ám ez nem befolyásolja a tényt: a cég ajánlata érvénytelen volt, és nem lehetett volna velük jogszerűen szerződést kötni.

A Közbeszerzési Hatóság továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a legnagyobb körültekintéssel járt el az ügyben, a magyar törvények és jogszabályok teljes körű betartásával hozta meg döntését. A Közbeszerzési Hatóság célja, hogy a közpénzek a legátláthatóbban, a magyar közbeszerzési törvények és jogszabályok teljes körű betartásával valósuljanak meg. Ebben az esetben sem történt ez másként. A bíróság két pontban is helyben hagyta a Közbeszerzési Döntőbizottság jogszerű döntését.

A KÖZGÉP Zrt. nem először vét a közbeszerzési törvények ellen, jelenleg is el van tiltva a közbeszerzésekben való részvételtől. A Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete alapján a KÖZGÉP Zrt. 2017. június 28. napjáig nem vehet részt egyetlen közbeszerzési eljárásban sem.

Közbeszerzési Hatóság