Közbeszerzési Hatóság

Prevenció és szigorú ellenőrzések: felkészülten a jövő kihívásaira

A Közbeszerzési Hatóság küldetése, hogy szakértői támogatással és oktatással segítse a közbeszerzési eljárások szereplőit, tovább erősítse a kkv-szektor szerepvállalását, valamint a fenntarthatósági szempontok alkalmazását - hangzott el a szervezet fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi online szakmai konferencián.

Több mint 600 magyarországi közbeszerzési szakember vett részt a Közbeszerzési Hatóság fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi online szakmai konferencián.

„A Hatóság minden eszközzel azon dolgozik, hogy ebben a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben is, a lehető leghatékonyabban támogassa a közbeszerzési eljárások résztvevőit. Az ország alig lendült túl a koronavírus-járvány első hulláma okozta negatív gazdasági hatásokon, máris fel kellett készülnie a következő megmérettetésre. Úgy gondolom, a szervezet a megalapítása óta eltelt 25 év során olyan releváns szakmai tapasztalatot szerzett, amellyel felkészülten tudja támogatni mind a jogalkalmazók, mind pedig a jogalkotó munkáját” – emelte ki Dr.Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.   

A vezető hozzátette, a 25 éves évforduló mérföldkő: visszatekintünk a múltra, de egyúttal ki is jelöljük a következő évtizedek irányait. „Fontosnak tartom, hogy tovább erősítsük a Hatóság ellenőrzési tevékenységét is. Ennek egyik alapja a hirdetményellenőrzés, amely tevékenységet a szervezet megalakulása óta végez. Ha ez az előzetes kontroll jól működik, számos jogsértés, illetve a közbeszerzési eljárás lefolytatására alkalmatlan hirdetmény közzététele előzhető meg. A másik pillér a szerződések ellenőrzése, a jövőben ez a tevékenység is még nagyobb hangsúlyt kap” – húzta alá Dr. Kovács László.

A konferencián Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke kiemelte, hogy a Közbeszerzési Hatóság hatékonyan működik közre a közbeszerzési politika kialakításában, illetve fontos szerepet vállal a közbeszerzési eljárások jogszerűségének erősítésében. „Hatalmas eredménynek tartom, hogy a tavalyi év során a közbeszerzési eljárások 87%-ában vettek részt nyertesként kis- és középvállalkozások, míg az eljárások értékét tekintve minden közbeszerzésben elnyert 100 forintból 59 forint került kis- és közepes magyar cégekhez. Ezek a vállalkozások jelentik a magyar gazdaság motorját, és biztosítják a munkahelyek kétharmadát. A magyar adat uniós összehasonlításban is kimagaslónak számít, célunk, hogy tovább erősítsük a kkv-szektor szerepvállalását a közbeszerzési piacon” – hangsúlyozta Bánki Erik.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke videóüzenetében kifejtette, hogy a világjárvány mellett a klímaváltozás jelenti jelenleg a legnagyobb globális társadalmi és gazdasági kihívást. A klímavédelem és a fenntarthatóság erősítése terén pedig hatalmas az állami szervek szerepe. „Mindannyiunk számára bíztató jel, hogy az uniós és a magyar közbeszerzési rendszerben is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a zöld szempontok. Hazánkban 2019-ben például több mint 900 zöld közbeszerzési eljárás valósult meg, 1200 milliárd forint összértékben. Az ÁSZ tevékenységében is kiemelt területet jelent a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a fenntarthatóság és versenyképesség kapcsolatának vizsgálata” - mondta el Domokos László.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal jelenlegi, a Közbeszerzési Hatóság korábbi elnöke a konferencián rávilágított, hogy az elmúlt 25 évben összegyűjtött szakmai tapasztalatára alapozva, valamint a hazai és a nemzetközi szakmai kapcsolatrendszerére építve, a Közbeszerzési Hatóság sikeresen tartja Európa élmezőnyében a közbeszerzési rendszerre vonatkozó hazai statisztikákat. Mindezt az említetteken túl innovatív technológiákkal, formabontó ötletekkel és a megelőzés elősegítésével éri el. „A Gazdasági Versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság munkája számos ponton kapcsolódik, hiszen bizonyos esetekben a jogsértések elválaszthatatlanul összekapcsolódnak. Éppen ezért a két szervezet nemrégiben megújította fennálló együttműködését, melynek köszönhetően a kooperáció még hatékonyabbá vált: gyorsult az ügyáttétel és az információcsere is a két intézmény között” – emelte ki Rigó Csaba Balázs.

A nemzetközi tapasztalatcserét és jógyakorlatok megosztását elősegítő rangos szakmai fórumon az Európai Bizottság magasrangú, közbeszerzésekért felelős vezetői közül többen szintén részt vettek előadóként, és videóelőadásban mutatták be szakterületük legfontosabb aktualitásait.

A konferencia alkalmat teremtett a közpénzfelhasználás jogszerűségét, hatékonyságát és átláthatóságát biztosító hazai intézményrendszer legfontosabb közelmúltbeli tevékenységének bemutatására. Másrészt arra is lehetőség nyílt, hogy a résztvevők megismerjék a Közbeszerzési Hatóság negyedszázados történetének legfontosabb mérföldköveit, illetve az intézmény által végzett munka számokban is kifejezett eredményét.