Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Erősíteni kell a fenntarthatósági szempontokat a közbeszerzésekben

A Környezetvédelmi világnap alkalmából kétnapos nemzetközi konferenciát tart a Közbeszerzési Hatóság, Budapesten. Az esemény célja, hogy hazai és külföldi jó gyakorlatok, követendő példák, mintaprojektek bemutatásával és megosztásával erősítse a fenntarthatósági szempontokat a hazai és európai uniós közbeszerzésekben.

A „ Kihívások a fenntartható közbeszerzésekben – Nemzetközi konferencia ” elnevezésű szakmai rendezvényen több mint 300 hazai és nemzetközi szakember vesz részt. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók (FAKSZ-ok) mellett az eseményen vezetői szinten képviselteti magát többek között az Állami Számvevőszék, a Miniszterelnökség, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A konferencián nemzetközi közbeszerzési szakértők és gazdasági szakemberek is felszólalnak összesen hét európai országból, valamint az Európai Bizottság, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) részéről. A nemzetközi konferenciát levélben üdvözölte Gulyás Gergely, a közbeszerzésekért felelős kancelláriaminiszter, valamint Tarlós István Budapest főpolgármestere.

Rigó Csaba Balázs , a Közbeszerzési Hatóság elnöke a konferencián kiemelte: közös nemzeti érdekünk, hogy a közcélú beszerzések és beruházások során törekedjünk a fenntarthatóságra és a hatékonyságra, hiszen ezzel hosszútávon csökkenthetjük és kiszámíthatóbbá tehetjük a közkiadásokat, valamint környezeti és természeti erőforrásainkat is óvhatjuk.

Bártfai-Mager Andrea , a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a konferencián elmondta, a fenntarthatóság nemcsak a jövő kérdése, hanem a jelenben is cselekvést kíván, a közbeszerzési eljárások lefolytatásán keresztül pedig kivételes lehetőség van arra, hogy figyelmet fordítsunk a környezetvédelemre és az innovációra, valamint a közöttünk élő kismamákra, idősekre, megváltozott munkaképességű és hátrányos helyzetű társainkra is.

Domokos László , az Állami Számvevőszék elnöke az eseményen hangsúlyozta: a következő évtizedben azok lesznek a versenyképes nemzetgazdaságok, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátást mérséklő technológiákat és technikákat nagy arányban fejlesztik és alkalmazzák. Mint mondta: kiemelten fontosnak tartja, hogy a közszférában kiszámítható és innovatív beszerzések valósuljanak meg, hiszen ezek hosszú távon erősítik az államigazgatás költséghatékony működését.

Nemzetközileg példaértékű magyar projektek

Magyarország több iránymutató közcélú beruházást és követendő jó gyakorlatot is fel tud mutatni a fenntarthatóság terén. Az egyik ilyen kiemelt beruházás a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya , amely önvezető és elektromos járművek fejlesztését és tesztelését teszi lehetővé, európai szinten is egyedülálló módon.

A Platio nevű cég olyan térkőbe épített napelemeket gyárt, amelyek alapváza újrahasznosított műanyag, a felülete pedig napelem, így rendkívül sokszínűen, akár járdába vagy utcabútorba építve is felhasználható, kiváló építőelemet biztosítva a köztereket érintő beruházások során.

2019.június 5.

KH MÜPA_0598.JPG KH MÜPA_0607.JPG KH MÜPA_0623.JPG KH MÜPA_0636.JPG KH MÜPA_0736.JPG KH MÜPA_0746.JPG

2019.06.05._nemzetközi konferencia