Közbeszerzési Hatóság

Bíztató első féléves adatok: járvány előtti szinten a közbeszerzési piac, talpra álló gazdaság

Közzétette idei féléves gyorsjelentését a Közbeszerzési Hatóság. A számok bizakodásra adnak okot: a lefolytatott közbeszerzések összértéke elérte az 1630 milliárd forintot, ezzel a piac majdnem beérte a járvány előtti szintet. A közbeszerzések nagy nyertesei továbbra is a mikro-, kis- és középvállalkozások, melyek közel 1100 milliárd forintnyi összértékben nyertek tendereket az idei év első hat hónapjában. Az elmúlt két év azonos időszakához képest a közbeszerzési verseny tovább erősödött, így még hatékonyabbá vált a közpénzfelhasználás, hiszen eljárásonként átlagosan hét ajánlat száll versenybe egy-egy közbeszerzésben.

Túlzó követelmény miatt bírságolt a Közbeszerzési Döntőbizottság

A kispesti közétkeztetési perben a Fővárosi Törvényszék a jogsértés meglétét nem vitatta, de a bírság mértékét egy ismételt eljárásban indoklásra visszaadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnak. Az újabb határozatban a Döntőbizottság nem mérsékelte a bírságot, de ennek okát indokolta is, amit a határozat megjelenése után az önkormányzat nem támadott meg. A jogsértések miatt így 100 millió forint bírság megfizetésére kötelezték a Kispesti Önkormányzatot, amely egy 3,6 milliárd forint összegű eljárást kívánt lefolytatni súlyosan jogsértő tartalommal.

Józsefvárosi közétkeztetés: súlyos volt a 6 jogsértés, marad a bírság

A józsefvárosi közétkeztetéssel kapcsolatos perben kiszabott bírság mértéke nem változott, hiszen a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az összes jogsértést elkövette az önkormányzat. A Közbeszerzési Döntőbizottság a megismételt eljárásban is 50 millió forintos bírságot szabott ki, ezt meg is kell fizetni.

Józsefvárosi közétkeztetés: valótlanságot állít az önkormányzat, az összes jogsértés megállt a bíróság előtt

A sajtóban megjelenő híresztelésekkel ellentétben valótlan, hogy jogtalanul bírságolta meg a józsefvárosi önkormányzatot a Közbeszerzési Döntőbizottság. A Fővárosi Törvényszék nem vitatta a Döntőbizottság által korábban megállapított, a közbeszerzési törvénybe ütköző hat jogsértés meglétét, új eljárás lefolytatására csak a bírság mértéke és a szerződés semmissége tekintetében kötelezi a Döntőbizottságot az ítélet – ráadásul a bíróság az ügy folytatásaként kiírt nyílt eljárással kapcsolatos keresetet elutasította. Mindezek alapján a józsefvárosi önkormányzat mindegyik, közétkeztetési tárgyú eljárása a bíróság jogerős ítéletben is kimondottan törvényellenes volt. Az önkormányzat az ítéletek alapján köteles megtéríteni a Közbeszerzési Döntőbizottság perköltségeit is.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága elfogadta a Közbeszerzési Hatóság 2020. évi beszámolóját

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága 2021. június 8-án elfogadta a Közbeszerzési Hatóság 2020. évben végzett tevékenységéről szóló beszámolóját. Tavaly 7431 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le hazánkban, összesen több mint 3263 milliárd forint összértékben. A koronavírus-járvány a közbeszerzések terén is éreztette negatív hatását: 2019-hez képest mind az eljárások számában, mind értékében visszaesés volt tapasztalható. A közbeszerzési verseny viszont a korábbiaknál is intenzívebbé vált: átlagosan 6,7 darab ajánlatot nyújtottak be tenderenként, illetve mind az egyajánlatos eljárások, mind a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások részaránya csökkent. A kkv-k szerepvállalása erősödött: 2020-ban minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 84-et és minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 56-ot a kis- és közepes vállalkozások nyertek.

Gyorsjelentés: növekedésnek indult a közbeszerzési piac az idei első negyedévben

Az idei év első negyedévében közel 8%-kal bővült a hazánkban lefolytatott közbeszerzések összértéke 2020 azonos időszakához képest. A közbeszerzési piac tehát az eljárások teljes tavalyi évre vetített 5%-os összértékcsökkenése után jelentős növekedést mutat, és túlszárnyalta a koronavírus-válság által már részben érintett tavalyi első negyedéves eredményeket. A teljes nemzetgazdaság szempontjából pozitív trend továbbra is töretlen: a mikro-, kis- és középvállalkozások egyre nagyobb szerepet játszanak a közbeszerzésekben. Az idei első negyedévben minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 71-et kkv-k vittek el, ami a 2019 és 2020 azonos időszakára vonatkozó eredményeket is meghaladja.