Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Zöld Kódexet adott ki a Közbeszerzési Hatóság, cél a fenntarthatóság erősítése

A Közbeszerzési Hatóság idén áprilisban indította el Fenntartható Magyarországért Programját , melynek célja, hogy a közbeszerzések terén a korábbiaknál sokkal inkább érvényesüljenek a zöld, szociális és innovatív szempontok. Ennek első mérföldköveként a szervezet megalkotta a Zöld Kódexet , mely az önkéntesen csatlakozó ajánlatkérők számára konkrét, környezeti és gazdasági fenntarthatóságot erősítő útmutatást határoz meg.

Szeptember 1-jén lépett hatályba a Közbeszerzési Hatóság által, Fenntarthatósági munkacsoportja szakmai támogatásával kidolgozott Környezetvédelmi Közbeszerzési Etikai Kódex (Zöld Kódex), melynek célja, hogy a közpénzből gazdálkodó szervezetek számára kézzelfogható útmutatást biztosítson annak érdekében, hogy a környezeti és gazdasági fenntarthatóság szempontjai a lehető leginkább érvényesüljenek a közbeszerzésekben.

Erre nagy szükség van, hiszen az állami szféra szereplőinek óriási a felelőssége: a saját beruházásaikon, közbeszerzéseiken keresztül példát mutathatnak és képesek lehetnek befolyásolni a gazdasági szereplők, illetve a teljes társadalom attitűdjét, magatartását. Éppen ezért a Közbeszerzési Hatóság idén áprilisban elindította a Fenntartható Magyarországért Programját , melynek célja, hogy közbeszerzéseik vonatkozásában példanélküli, széleskörű együttműködési platformot biztosítson az állami intézmények számára a környezetvédelem, a klímavédelem és a gazdasági fenntarthatóság erősítése terén.

Ennek keretében megalakult a Fenntarthatósági munkacsoport , melyben az alapító Közbeszerzési Hatóság mellett a legnagyobb hazai ajánlatkérők, valamint a Hatósággal a fenntarthatóság területén együttműködő szervezetek képviselői vesznek részt (többek között: Állami Számvevőszék, Gazdasági Versenyhivatal, Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, Magyar Nemzeti Bank, Megyei Jogú Városok Szövetsége, Magyar Posta Zrt., MÁV Magyar Államvasutak Zrt., Miniszterelnökség).

A rendszeresen ülésező testület célja a tudásmegosztás, a jó gyakorlatok megismertetése és a gyakorlati alkalmazás elősegítése.

A környezeti terhelés csökkentésétől az életciklus szemléletig

A program fontos mérföldköve a most hatályba lépett Zöld Kódex, melynek célja, hogy az ahhoz önként csatlakozó szervezetek számára konkrét iránymutatást adjon, szabályokat fogalmazzon meg. A Zöld Kódex ennek megfelelően konkrétan kijelöli azokat a környezetvédelmi célokat, területeket, melyekre a csatlakozó ajánlatkérők közbeszerzéseik során vállaltan kiemelt figyelmet fordítanak:

  • Környezetvédelmi szempontú (zöld) közbeszerzés : az ajánlatkérő azoknak az áruknak, szolgáltatásoknak és építési beruházásoknak a beszerzését részesíti előnyben, amelyek más, azonos rendeltetésű árukhoz, szolgáltatásokhoz és munkálatokhoz képest kisebb mértékben terhelik a környezetet.
  • Körforgásos gazdasági szemlélet: olyan gazdasági modell megvalósítása, amely arra törekszik, hogy a használt termékek és alapanyagok az értéküket a lehető leghosszabb ideig megőrizzék teljes életciklusuk során.
  • Hulladéktermelés minimalizálása: az ajánlatkérő törekszik arra, hogy közbeszerzési eljárásaival hozzájáruljon a termékek, alapanyagok és erőforrások értékének lehető legtovább történő megőrzéséhez a gazdaságban, valamint törekszik a hulladéktermelés csökkentésére is.
  • Energiafelhasználás csökkentése: az ajánlatkérő törekszik arra, hogy közbeszerzési eljárásaival hozzájáruljon az energiafelhasználás minimalizálásához, csökkentéséhez.
  • Vízfelhasználás csökkentése: az ajánlatkérő törekszik arra, hogy közbeszerzési eljárásaival hozzájáruljon a vízfelhasználás minimalizálásához, csökkentéséhez.
  • Széndioxid kibocsátás csökkentése: az ajánlatkérő törekszik arra, hogy közbeszerzési eljárásaival hozzájáruljon a széndioxid kibocsátás minimalizálásához, csökkentéséhez.
  • Életciklus szemlélet: az ajánlatkérő figyelemmel van a közbeszerzési eljárás megtervezése során a termék használatának, a szolgáltatás nyújtásának vagy az építési beruházás fennállásának összes egymást követő, illetve egymással kapcsolatban álló szakaszára – a teljes életciklusra - a nyersanyag beszerzésétől, illetve az erőforrások megteremtésétől az eltávolításig, ártalmatlanításig, az adott területek eredeti állapotának helyreállításáig, illetve a szolgáltatás vagy a használat végéig.

„Napjainkban a fenntarthatóság az egyik legfontosabb közös ügyünk, amivel minden érintett gazdasági és állami szereplő tartozik a jövő generációinak. A közbeszerzési Zöld Kódex elfogadása önkéntes, azonban ha egy szervezet csatlakozik a Kódexhez, azzal vállalja, hogy valamennyi közbeszerzési eljárása során törekszik arra, hogy az környezetvédelmi szempontot tartalmazó, zöld közbeszerzési eljárásnak minősüljön, továbbá a kódexben felsorolt értékeknek, alapelveknek megfelelően járjon el. A Közbeszerzési Hatóság a kódexet elfogadó ajánlatkérőket kiemelt partnereként kezeli és biztosítja részükre a Fenntartható Magyarországért Program logójának használatát” – hangsúlyozta Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke .

A Zöld Kódex részletes szabályzatot fogalmaz meg a közbeszerzési eljárások lebonyolítására vonatkozóan, mely kitér az eljárások tervezésére, megvalósítására és a szerződések teljesítésének ellenőrzésére is. A kódexhez csatlakozó szervezetek vállalják, hogy a környezetvédelmi szempontok alkalmazásával kapcsolatos gyakorlatukat és tapasztalataikat kölcsönösen megosztják egymással a Közbeszerzési Hatóság közreműködésével. Illetve véleményezhetik is a kódex rendelkezéseit, melyek figyelembevételével a Hatóság legalább félévente felülvizsgálja a kódexet, s amennyiben indokoltnak tartja, aktualizálja annak tartalmát.

A Zöld Kódex itt érhető el!