Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

A Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Védelmi Szolgálat már közös erővel is küzd a korrupció ellen

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), melynek célja, hogy a két szervezet támogassa egymás munkáját a korrupciómegelőzés és az integritás fejlesztése terén. A megállapodás keretében az együttműködő felek többek között konferenciák, képzések és konzultációk szervezésével biztosítják az egymás közti tudásmegosztást és tapasztalatcserét, együttműködnek a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia végrehajtása során, illetve támogatják a szabályos és integritás szemléletű közbeszerzési gyakorlat elterjesztését.

A Közbeszerzési Hatóság a jogalkalmazók munkájának támogatása mellett nagy hangsúlyt fektet a közbeszerzésekben érintett szervezetekkel, állami szervekkel való szoros szakmai együttműködésre. A szabályszerű és átlátható közbeszerzéseken túl, a Hatóság elkötelezett saját szervezeti integritásának megerősítése mellett is. Az NVSZ célja a közigazgatási intézményrendszer, valamint az egyéni integritás fejlesztésének támogatása, továbbá annak elősegítése, hogy a szervezetek időben felismerjék a korrupciós kockázatokat, megismerjék a jó gyakorlatokat, tapasztalatot cseréljenek, segítsék egymást a szemléletformálásban és szervezetfejlesztésben a korrupciómegelőzés és az integritásfejlesztés területein.

A két szervezet a fenti törekvések és célok előmozdítása, valamint egymás antikorrupciós és integritást erősítő törekvéseinek támogatása érdekében, május 7-én, együttműködési megállapodást kötött. Ennek keretében egyrészt a tudásmegosztás és tapasztalatcsere biztosítását célozzák közös szakmai rendezvények szervezésével, illetve képzések és konzultációk formájában. Másrészt együttműködnek az idén február 15-én hatályba lépett, 2024–2025 közötti időszakra szóló középtávú Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia, valamint az ahhoz kapcsolódó intézkedési terv végrehajtása során, ezzel is elősegítve a gazdasági verseny tisztaságának széleskörű biztosítását. A Stratégiában foglalt célok és feladatok sikeres megvalósulását mindkét szervezet kiemelt nemzeti érdeknek tekinti.

2O0A8174 2

„A KH és az NVSZ közötti együttműködéstől egyrészt a szervezeti- és személyes integritás fejlesztése terén számítunk fontos és értékes tapasztalatokra és jó gyakorlatokra, melyeket átültethetünk a Hatóság mindennapi működésébe. Másrészt a szemléletformálás, illetve a korrupciómegelőzés terén nyílik lehetőségünk olyan magas szintű közös programok megvalósítására, melyekkel tovább tudjuk erősíteni a szabályszerűséget, a jogkövető magatartást a közbeszerzések terén” – hangsúlyozta Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A fentiek mellett a felek együttműködnek a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia végrehajtása során, ezzel összefüggésben támogatják egymás antikorrupciós és integritást erősítő törekvéseit, ezzel is elősegítve a gazdasági verseny tisztaságának széleskörű biztosítását. Továbbá figyelemmel kísérik és támogatják a fenntartható, különösen a környezetvédelmi szempontokat és innovatív megoldásokat is alkalmazó közbeszerzési gyakorlat elterjesztését.

„Az NVSZ fontosnak tartja a közigazgatási szervek integritásának fejlesztését, melynek során a Hatóságra stratégiai partnerként tekint. Biztos vagyok abban, hogy működésünk 13 éve alatt megszerzett tapasztalataink alapján valódi szakmai segítséget tudunk nyújtani a Hatóságnak a korrupciós kockázatok felismeréséhez és kezeléséhez, valamint eredményesen támogathatjuk a Hatóság képzési és ismeretmegosztó tevékenységét. Együttműködésünk hozzájárul a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia hatékony végrehajtásához, valamint az antikorrupciós és integritást erősítő törekvések kölcsönös támogatásához” – tette hozzá Dr. Tomin Szilvia, az NVSZ főigazgatója.