Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Alacsony szinten a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárások aránya

A tavalyi év során 10 361 közbeszerzési eljárás zárult le eredményesen hazánkban, összesen több mint 3 294 milliárd forint összértékben. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások arányát alacsony szintre sikerült szorítani - hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a szervezet évértékelő sajtóeseményén. A rendezvényen átadták a Közbeszerzési Nívódíjat és a Közbeszerzési Kiválósági díjat is, amelyeket a kiemelkedő színvonalú közbeszerzési szakmai teljesítmény elismerésére alapítottak. A díjakat dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke adták át.

A tavalyi év során 10 361 közbeszerzési eljárás zárult le eredményesen hazánkban, összesen több mint 3 294 milliárd forint összértékben. Ez a volumen az előzetes becslés szerint a teljes magyar GDP 7,9 százalékát tette ki 2018-ban. Az eljárások darabszáma 17,6 százalékkal haladja meg a 2017-ben zárult közbeszerzési eljárások számát, míg összértékben mintegy 9,3 százalékos csökkenés figyelhető meg a 2017-es rekord év statisztikáihoz képest.

Tovább csökkent a hirdetmény nélküli tárgyalásos és az egy ajánlatos eljárások aránya

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás (HNT) egy sajátos közbeszerzési eljárásfajta, ami egy vagy több gazdasági szereplő ajánlatkérő általi közvetlen ajánlattételre felhívásával indul, vagyis az eljárás zárt körben zajlik, emiatt ennek az eljárástípusnak az alkalmazása korlátozza a versenyt. A Közbeszerzési Hatóság a HNT-k törvényességi ellenőrzése keretében kiemelt hangsúlyt fordít az eljárásfajta jogszerű alkalmazásának ellenőrzésére.

A Közbeszerzési Hatóság egyik kiemelt célja a HNT-k arányának folyamatos csökkentése. 2018-ban a HNT-k számát és értékét alacsony szintre sikerült leszorítani: nemzeti eljárásrendben az összes eljárás mindössze 0,9 százaléka, uniós eljárásrendben pedig csupán 4,8 százaléka volt hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás – utóbbi adat több mint 50 százalékos csökkenést jelent a 2017-es értékhez képest, amely a közbeszerzési eljárások átláthatóságának további javulását jelzi, és egyúttal nő a verseny is ” – emelte ki a rendezvényen Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. (lásd 1. ábra)

kép

Az utóbbi években folyamatos csökkenés figyelhető meg az egy ajánlatos közbeszerzési eljárások számának arányában is. Az uniós értékhatárt elérő közbeszerzések esetén tavaly 24,2 százalék (lásd 2. ábra) , míg nemzeti eljárásrend szerint lefolytatott közbeszerzések esetén mindössze 12,2 százalék volt az egy ajánlatos eljárások számának aránya.

kép

Erősödik a kis- és középvállalkozások szerepe

A 2015-ben elfogadott közbeszerzési törvény rendelkezéseinek köszönhetően nemcsak 2017-ben, hanem tavaly is rekordot döntött a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) által elnyert közbeszerzések összértéke. A kkv-k az elmúlt 11 évben átlagosan az eljárások 79,4%-a során nyújtottak be nyertes ajánlatot, azaz átlagosan öt beszerzésből négyet nyertek. 2018-ban a kkv-k által elnyert eljárások értéke az összes eljárás értékének 58%-át tette ki, azaz 100 elköltött forintból 58 forintot a kkv-k nyertek, minden eddigi rekordot megdöntve.

Kevesebb jogorvoslat, szabálykövetőbb magatartás

A közbeszerzési eljárások jogszerűtlen lefolytatását a Közbeszerzési Döntőbizottság bírsággal szankcionálja. „ A Közbeszerzési Döntőbizottság következetes bírságolási gyakorlatot követ: súlyos jogsértés esetén nagyobb összegű, kisebb jogsértés esetén méltányos összegű bírságot szab ki. A tavalyi évben a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt 427 jogorvoslat volt folyamatban, és több mint 538 millió forint értékben szabott ki bírságot a szervezet. – tette hozzá dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke.

Nívódíj és Kiválósági Díj a kiemelkedő szakmai teljesítményért

A Közbeszerzési Hatóság 2018-ban két díjat is alapított, amelyekkel egyrészt a kiemelkedő közbeszerzési szakmai teljesítményt szeretné elismerni, másrészt a közbeszerzési piac szereplőit kívánja ösztönözni arra, hogy az eljárások során színvonalas szakmai munkát végezzenek, így segítve a közpénzek eredményes és hatékony felhasználását. A Közbeszerzési Kiválósági Díjat, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) együttműködésben megalapított Közbeszerzési Nívódíjat a szervezet minden évben más, közbeszerzéshez szorosan kapcsolódó témakörben ítéli oda - 2018-ban ez a fenntarthatóság volt. A Nívódíjakat dr. Parragh László, az MKIK elnöke, a Kiválósági díjakat pedig Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke adta át a nyerteseknek a szervezet évértékelő sajtóeseményén.

Dr. Parragh László fontosnak tartotta kiemelni a Közbeszerzési Hatóság és az MKIK közötti példamutató együttműködést, ami mind a közbeszerzési szabályozási folyamat alakításában, jogszabály alkotásban, mind a napi működési tapasztalatok levonásában kialakult.

A beérkezett pályamunkák kiváló minőségére való tekintettel Nívódíjjal két pályázót is jutalmaztak: a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság „ Tisztán elektromos üzemű gépjárművek beszerzése ” című pályázatával az árubeszerzés kategória győztese lett, míg a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház „ Napelemes park bővítése ” című pályázatának köszönhetően az építési beruházás kategóriában részesült díjazásban.

A Közbeszerzési Kiválósági Díj esetében összesen négy pályaművet ismertek el: a tanulók számára kiírt kategória nyertese Takács Mária, „ A közbeszerzés jövője: a zöld és az innovatív közbeszerzés jogszabályi háttere és gyakorlati megvalósulása ”, míg a második helyezett Dr. Deák Richárd, „ A közbeszerzések a fenntartható fejlődés szolgálatában ” című pályamunkája lett. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók (FAKSZ-ok) számára kiírt kategória nyertese Dr. Garancsy Georgina, „ Innováció – A közbeszerzési eljárások stratégiája ”, második helyezettje pedig Dr. Kovács Zoltán Pál, „ Környezetvédelmi szempontú közbeszerzési eljárások - A megújuló energiafelhasználás és a közbeszerzési eljárások korrelációja ” című munkája lett – mondta el dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára.

Budapest, 2019. február 6.

image00002.jpeg image00001.jpeg image00003.jpeg image00004.jpeg image00006.jpeg image00005.jpeg

2019.02.06. Sajtóközlemény - képek