Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Az egyházak hatékony közpénzfelhasználását segíti a Közbeszerzési Hatóság

Interaktív szakmai konferenciát szervezett a Közbeszerzési Hatóság a Miniszterelnökséggel együttműködésben azzal a céllal, hogy erősítse a magyarországi egyházi közösségek hatékonyságát a közpénzek felhasználása terén. A hazai egyházak 69,2 milliárd forint értékben folytattak le közbeszerzéseket a tavalyi évben, amely több mint 60 százalékos növekedést jelent a 2017-es értékhez képest, így a Közbeszerzési Hatóság kiemelt feladatának tartja, hogy a források hatékony felhasználását szakmai tudásmegosztással támogassa.

A Közbeszerzési Hatóság a Miniszterelnökség szakmai együttműködésével szervezett konferenciát annak érdekében, hogy elősegítse a magyarországi egyházak hatékonyságának növelését a közpénzek felhasználása terén. A folyamatos tudásmegosztás és szakmai iránymutatás segít az egyházaknak abban, hogy minél több és minél hatékonyabb közösségi célú fejlesztést tudjanak megvalósítani közbeszerzések keretén belül.

A hazai egyházak folyamatos fejlesztései és beszerzései jelentős terület a hazai közbeszerzéseken belül. Évről-évre növekszik az egyházak által lefolytatott eredményes közbeszerzési eljárások értéke. A tavalyi esztendőben 323 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le, mintegy 70 milliárd forint összértékben. Kiemelt feladatunknak tartjuk a szakmai segítségnyújtást. Hiszem, hogy a konferencián elhangzott ismeretek a hazai egyházak segítségére lesznek közösségi célú fejlesztéseik és beruházásaik mielőbbi megvalósítása során” emelte ki Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A rendezvény lebonyolítása rendhagyó volt: a szakmai konferenciák megszokott előadásai helyett a Közbeszerzési Hatóság és a Miniszterelnökség kollégái válaszoltak a résztvevő egyházi jogi személyek és felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók kérdéseire. „ Úgy gondoltuk, hogy ideje kitörni a szokásos keretekből, hiszen az a célunk, hogy a konferencián elhangzottakat a résztvevők a lehető leghatékonyabban tudják hasznosítani. Ennek nincs jobb módja, mintha megfordítjuk a szokásos forgatókönyvet és megkérdezzük, mire is kíváncsiak leginkább – így tudjuk mi is a számukra leghasznosabb ismereteket átadni ”– tette hozzá Rigó Csaba Balázs.

Dr. Kretter Diána, a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen – egyebek mellett - ismertette a közbeszerzési törvény 2018-as, egyházakra vonatkozó módosítását, és kiemelte: „ A változtatás célja, hogy az egyházak bonyolult működési struktúrájából adódó nehéz szakmai kérdések tekintetében mentesüljenek az egyházi jogi személyek, csökkenjenek adminisztrációs terheik.”

Az egyházakkal való partneri viszony kialakítása fontos kormányzati szándék, az ország gazdasági teljesítőképessége pedig lehetővé tette, hogy az egyházi beruházások, fejlesztések egyre nagyobb volumenben valósuljanak meg ” – jelentette ki Dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette, természetes, hogy így egyre gyakrabban merülnek fel közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos kérdések.

Budapest, 2019. április 16.

KH kerekasztal_309.JPG KH kerekasztal_303.JPG KH kerekasztal_273.JPG KH kerekasztal_287.JPG KH kerekasztal_144.JPG KH kerekasztal_0298.JPG

2019.04.16_Egyházi konferencia