Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] Egységes fellépés a korrupció ellen

2011 novemberében – az Állami Számvevőszék kezdeményezésére – a közigazgatási és igazgatásügyi miniszter, a legfőbb ügyész, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az Állami Számvevőszék elnöke közös nyilatkozatban vállaltak erkölcsi kötelezettséget az általuk vezetett szervek korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítésére, a korrupcióellenes eszköztár fejlesztésére. Idén, az együttműködés ötödik évfordulóján egyetértési szándékát fejezi ki a Közbeszerzési Hatóság és a Magyar Nemzeti Bank is.

2016. november 17-én, öt évvel a közös nyilatkozat aláírását követően a résztvevők konferencián értékelték az együttműködés eddigi eredményeit. Dr. Pintér Sándor belügyminiszter, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Dr. Handó Tünde , az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Dr. Hajnal Péter , a Kúria tanácselnöke és Dr. Lajtár István legfőbb ügyész helyettes az Állami Számvevőszék székházában tartott konferencián beszámoltak az általuk vezetett intézmény korrupcióellenes tevékenységének elmúlt öt évéről. Az eseményen részt vettek az együttműködésben szerepet vállaló intézmények képviselői, a Magyarországra akkreditált EGT-tagállamok, illetve az Amerikai Egyesült Államok külképviseleteinek vezetői, munkatársai.

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke megköszönte a lehetőséget, hogy a Hatóság meghívást kapott a csatlakozásra a korrupcióellenes összefogáshoz, hiszen szövetségben eredményesebb a korrupció elleni harc. A jelen lévő szervezetek mindegyike a maga módján tesz a korrupció ellen és a legfontosabb közös elem ebben a harcban a hitelesség – folytatta előadását Rigó Csaba Balázs. Ha a szervezeten belüli hitelességi kérdéseket megoldjuk, akkor a külvilágban is sikeres a korrupció elleni küzdelem. Óriási felelősség a miénk, hiszen arról van szó, hogy a Közbeszerzési Hatóság a GDP mintegy 5 százalékára van hatással, ekkora összeg kerül évente elköltésre ugyanis közbeszerzési eljárásokban– tette hozzá.

Előadás
forrás: Állami Számvevőszék
Mit tudunk tenni a korrupció ellen? – tette fel a kérdést Közbeszerzési Hatóság elnöke. Mindenekelőtt megelőzni. Évente mintegy 28 000 hirdetmény fordul meg a Hatóságnál, a felhívások előzetes áttekintése a korrupciós kockázatok csökkentését szolgálja, ezen a területen is igaz ugyanis, hogy a megelőzés a kockázatcsökkentés egyik leghatékonyabb módja. Ha ezek után mégis olyan kiírás jelenne meg, amely lehetőséget ad korrupciós cselekményre, akkor van mód a közbeszerzések útján kötött szerződések ellenőrzésére is – hangsúlyozta a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Aláírás
forrás: Állami Számvevőszék
A 2016-ban működésbe lépett új terület gyors és látványos eredményeket hozott a korrupció elleni küzdelemben. A Hatóság eddig mintegy 200 ügyben indított 30-90 napon belül jegyzőkönyvvel lezárható vizsgálatot, amelyekből 13 büntetőjogi feljelentés, 53 jogorvoslati eljárás született. Öt esetben törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az illetékes cégbíróság felé, valamint kívül több bejelentéssel élt a Nemzeti Nyomozó Iroda, valamint a Gazdasági Versenyhivatal felé. A Közbeszerzési Hatóság komplex adóvizsgálatot is kért a NAV-tól, két esetben pedig polgári peres keresetet indított a szerződés semmisségének kimondása iránt – ismertette az elnök.

Dokumentum
forrás: Állami Számvevőszék
Az új törvény mindezeken túl lehetőséget ad a hirdetmény nélküli eljárások szigorúbb kontrolljára és az úgynevezett egy ajánlatos eljárások csökkentésére is, amelyek szintén jelentős eszközök az átláthatóság fokozására és a korrupció elleni küzdelemre. A küldetésünk része az állampolgárok bizalmának erősítése, amelyben akkor lehetünk sikeresek, ha aktívan részt veszünk ebben az együttműködésben – zárta a gondolatsort a Közbeszerzési Hatóság elnöke.