Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] Együttműködés az energiahatékonyság növeléséért

Az energiahatékonyság növelése stratégiai feladat a magyar gazdaságban, mivel ezzel csökkenthető az energiafelhasználás és így az energiafüggőség mértéke. Az energiahatékonyságról tavaly életbe lépett törvény több száz közintézménynek írta elő, hogy beszerzéseiknél vegyék figyelembe az energiahatékonysági szempontokat is. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Közbeszerzési Hatóság (KH) megállapodása e követelményrendszer érvényesülését segíti a folyamatos adatcserével és a közbeszerzések területén kialakított szakmai együttműködéssel.

Magyarország 2020-ig évente előre meghatározott mértékben csökkenti energiafelhasználását, a 2012/27/EU energiahatékonysági irányelv alapján a tagállamoknak minden évben a végső felhasználók számára évente értékesített energiavolumen legalább 1,5 százalékának megfelelő új megtakarítást kell elérniük. Az európai uniós tagságunkkal összefüggésben vállalt energiahatékonysági követelményeket hazánk alternatív szakpolitikai intézkedésekkel kívánja teljesíteni – egyebek mellett a közbeszerzésekre kiterjedő szabályozással is.

A 2015-ben hatályba lépett törvény szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felelőssége és hatásköre – többek között – az energiahatékonysággal kapcsolatos statisztikai és tájékoztatási feladatok ellátása. Megállapodásunkkal biztosítjuk, hogy pontosabb képünk legyen a közszféra beszerzéseinek energiahatékonysági jellemzőiről, ezzel is támogatva a szakpolitikai törekvéseket. A cél az, hogy energiahatékonysági szempontok lehetőleg a beszerzések minden területén érvényesüljenek – mondta el az aláíráskor  Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke.

A most megszületett megállapodás fontos lépés a fenntarthatóságot szolgáló közbeszerzések területén, ez aláhúzza az együttműködés indokoltságát és előrevetíti várható hasznait – jelentette ki Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. A Hatóság nem csak az adatszolgáltatásban, hanem az eredmények monitorozásában is tud segítséget nyújtani az új, 2015-ben elfogadott törvényben kapott ellenőrzési jogosítványaival élve – tette hozzá a KH elnöke.

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény értelmében több száz érintett intézmény – minisztériumok, kormányhivatalok, központi hivatalok, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, az országos hatáskörrel rendelkező rendvédelmi és honvédségi szervezetek – az EU-s értékhatárokat elérő, vagy meghaladó közbeszerzéseinél köteles magas energiahatékonyságú termékeket, szolgáltatásokat és épületeket vásárolni, ha ez összeegyeztethető a költséghatékonysággal, a gazdasági megvalósíthatósággal és nem korlátozza a versenyt.

A felek a megkötött megállapodásban az információcserén és az adatszolgáltatáson túl a jogalkalmazás elősegítésére, a jó gyakorlatok elterjesztésére együttműködést alakítanak ki, szükség esetén vezetői és szakértői konzultációkat tartanak, közös programok, konferenciák és tájékoztató kampányok szervezésére törekednek.

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Közbeszerzési Hatóság
Dr. Dorkota Lajos Rigó Csaba Balázs
elnök elnök