Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core

Jelentősen nőtt a közbeszerzések értéke a járványt követően

Majdnem megduplázódott, vagyis közel 660 milliárd forinttal nőtt az idei év első negyedévében lefolytatott közbeszerzési eljárások összértéke 2021 azonos időszakához képest. Így a közbeszerzési piac volumenét tekintve túlszárnyalta a járvány előtti szintet. További pozitív fejlemény, hogy a kkv-k továbbra is tarolnak, hiszen rekordot döntve, mintegy 615 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket az első negyedévre vetítve.

Nemcsak az eredményes közbeszerzési eljárások száma, de az értéke is nőtt 2022 első három hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest, vagyis a piac túlszárnyalta a járvány előtti évet. A Közbeszerzési Hatóság közzétette az idei év első negyedére vonatkozó piaci gyorsjelentését, mely szerint összesen 1933 db közbeszerzési eljárást folytattak le az ajánlatkérők idén március végéig, melynek értéke – 1374,8 milliárd forint - majdnem a duplája a 2021-es év azonos időszakában mért adatoknak.

2022 első negyedévében továbbra is az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának a beszerzések tárgyát tekintve, hiszen az összes közbeszerzési eljárás értékének 69%-át tették ki. Az építési beruházások értéke tehát tovább növekedett a 2021. év azonos időszakához képest, ugyanis az közel 558 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi első negyedéves adatot. Az eljárások 36%-át, érték szerint pedig 13,4%-át az árubeszerzések alkották, míg az eljárások további 32%-át, érték szerint pedig 17,6%-át a szolgáltatás-megrendelések jelentették. A tavalyi év első negyedéves értéküket a szolgáltatás-megrendelések több mint 80 milliárd forinttal haladták meg.

A Közbeszerzési Hatósághoz beérkezett hirdetmények száma az első negyedévben nagymértékben növekedett, vagyis meghaladta a járvány előtti időszakot. Míg 2019 első negyedévében 5844 db hirdetmény érkezett, addig 2022 első negyedévében 6599 db, amelyekre ismét jelentős számban küldött ki a Közbeszerzési Hatóság hiánypótlási felhívást, összesen 6318 alkalommal.

„Az ajánlatkérők továbbra is bonyolítanak zöld-, illetve szociális szempontot tartalmazó közbeszerzéseket, de ha az eljárások értékét vagy darabszámát vesszük alapul, akkor még van dolga mindenkinek, hiszen évek óta nem sikerült jelentősen növelni ezeket a számokat. Aminek viszont örülni lehet: a kkv-k 100 közbeszerzési eljárásból 82-t visznek. Az elmúlt évek statisztikái alapján kijelenthető: a kis- és középvállalkozások egy stabilan jól teljesítő csoport hazánkban” – hívta fel a figyelmet Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Grafikon

A kis- és közepes vállalkozások most is jól teljesítettek a hazai közbeszerzéseken. 2022 első negyedévében 1588 db közbeszerzést nyertek, és több mint 100 milliárd forinttal több volt az összértéke az általuk nyert eljárásoknak a 2021 első negyedévében mért adatokhoz képest.