Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] Közös álláspontok a Kbt. egyes kérdéseinek értelmezéséről

Mától elérhetőek honlapunkon - "Jogi háttér" menüpont "Jogalkalmazás elősegítése"menüpontjának "Közös álláspontok" menüpontjában - a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM), a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ, 2014. január 1-jétől Miniszterelnökség) és az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatósággal (EUTAF) közösen egyes jogértelmezési kérdésekben kialakított álláspontok.

A Közbeszerzési Hatóság (Hatóság) kezdeményezésére 2013. év elején indult az az együttműködés, melynek keretében a Hatóság, az NFM, az NFÜ (2014. január 1-jétől Miniszterelnökség), valamint az EUTAF képviselői havi rendszerességgel közös álláspont kialakítása érdekében megvitatnak bizonyos, a gyakorlatban számos esetben jogértelmezési nehézséget, bizonytalanságot okozó közbeszerzési jogi kérdéseket. Az együttműködés tavalyi eredményeit, vagyis a közös álláspontokat az alábbiakban adjuk közre valamennyi érdeklődő jogalkalmazó számára, bízva abban, hogy ezzel nagyban hozzájárulunk a sikeres és jogszerű közbeszerzési eljárások számának növekedéséhez.

Hangsúlyozzuk, hogy szervezeteink egységes véleménye nem bír kötelező erővel, így azok elfogadása, alkalmazása nem kötelezi a címzetteket. Célunk az egységes jogalkalmazás előmozdítása, ugyanakkor, ha az alábbiaktól eltérő bírósági ítélet születik, azt magunkra nézve – függetlenül a korábbi eltérő véleményünktől – kötelezőnek és irányadónak fogjuk tekinteni. Végezetül tájékoztatjuk a Tisztelt Érdeklődőket, hogy a közös álláspontok az uniós támogatási rendszerek speciális előírásainak a figyelembevételével is születtek, így bízunk abban, hogy a válaszaink alkalmasak lehetnek az EU-s források hatékony elköltésének elősegítésére is.